Uzmanından metroda intiharlara karşı Singapur modeli önerisi!

Bu tür girişimleri önlemek için tehlike ve riski yönetime hiyerarşisi geliştirilmesi gerektiğini belirten Dr. Uçan, bu hiyerarşinin; tehlikeyi yok et, tehlikeyi azalt, tehlikeyi izole et, mühendislik önlemleri ile kontrol et, disipline et ve denetle olduğunu anlattı.

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, tren, metro istasyonlarındaki intihar girişimlerini önleme konusunu değerlendirdi.

Singapur Modeli: Sıfır intihar girişimi

Dünya genelindeki örneklere işaret eden Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, özellikle Singapur’daki platform ekran kapılarının bu tür vakaları tamamen ortadan kaldırıldığına dikkat çekti.

Singapur’un yer altı metro sistemi 1987’den bu yana hiçbir intihar vakası yaşanmadığını kaydeden Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, “Bunun en büyük nedeni, platform ekran kapıları sayesinde yolcuların raylara erişiminin tamamen engellenmesidir. Yolcu metroda metro platforma yanaştıktan ve kapılar açıldıktan sonra binebiliyor. Böylece metronun önüne atlayıp ezilme ya da elektrik çarpma riski sıfır.” dedi.

Singapur Modeli yoksa alternatif çözümler neler?

Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, metro istasyonlarında intihar girişimlerini önlemek için tehlike ve riski yönetime hiyerarşisi geliştirilmesinin gerektiğini belirterek, bu hiyerarşinin; tehlikeyi yok et, tehlikeyi azalt, tehlikeyi izole et, mühendislik önlemleri ile kontrol et, disipline et ve denetle olduğunu anlattı.

Singapur’daki gibi platform ekran kapıları (PSD) kullanılarak raylara erişim engellenebileceğini ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, raylardan belirli bir mesafede fiziksel bariyerler veya korkuluk sistemleri kurulabileceğini, sensörlü uyarı sistemleri ile raylara yaklaşan kişileri tespit eden otomatik alarm sistemleri oluşturulabileceğini, gelen metroya otomatik uyarı gönderen sistemlerin de kurulabileceğini, metro istasyonlarında güvenlik önlemleri artırılabileceğini de kaydetti.

Metro intiharlarının ortak özellikleri! 

Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, Avusturya’da yapılan incelemelerde metro istasyonlarında yaşanan intihar vakalarının belirli ortak noktalarının olduğunun görüldüğünü dile getirerek, “İntihar edenlerin çoğunluğu 30 yaşındaydı. Uyuşturucu satışının yoğun olduğu istasyonlar daha fazla risk taşıyor. Vakalarda kişiler platformuna girdiği anda ya da ortasında atlıyorlar metronun önüne. Kalabalığın az olduğu saatlerde girişimleri artıyor. Yüksek hızlı trenlerde ezilme riskinin yanı sıra elektrik çarpma riski de var frenleme kurtarmıyor. İntihar edenler genellikle evlerine en yakın metro istasyonunda yapıyor eylemi.” şeklinde sözlerini tamamladı

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

İlginizi Çekebilir:60. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu Devam Ediyor
share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

Karşıyaka’da Roman girişimciler için önemli iş birliği!
İftar Yemekleri Belediye’den
Başkan Tugay söz verdi, 2025 yılı asfalt seferberliğiyle başladı
Büyükşehir aralıksız çalışıyor, kapalı yol bulunmuyor
Başkan muhittin Böcek’in istiklal marşı’nın kabülü ile ilgili mesajı
Kandıra Belediyesi e-Belediye Bilgi Sistemi’ne Geçti

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Tekno Haber Merkezi | © 2025 |